Mediation bij (echt-)scheiding
Uit elkaar...en nu?
Als "levenspartners" uit elkaar gaan dan is dat een ingrijpende gebeurtenis waar heel veel emoties bij komen kijken. Of partners nu gehuwd zijn onder huwelijkse voorwaarden of niets vastgelegd hebben, er moet een heleboel geregeld worden.
Dat geldt helemaal als er kinderen in het spel zijn want vader of moeder blijf je. Wat er ook gebeurt. De kinderen hebben in ieder geval niet om de scheiding gevraagd en zij zitten nu dikwijls klem tussen twee werelden.
Er komt dus een veel op je af. Denk aan ouderschapsplanning met alles wat daarbij hoort. Maar ook onzekere financiƫn, alimentatie, verdeling van de schulden en bezittingen, huisvesting en nog veel meer...
Dit alles moet in goede banen worden geleid en dat terwijl de emoties vaak nog heel hoog zitten.
Begeleiding van een mediator
Als mediator bied ik niet alleen een luisterend oor voor de scheidende partijen maar breng ik ook structuur en houvast in het hele scheidingsproces. Er moet nou eenmaal veel geregeld en besproken worden. Dat wil helemaal niet zeggen dat de spelende emoties moeten worden genegeerd. Sterker nog, negeren werkt averechts.
Door een onpartijdige en neutrale opstelling en een antenne voor onderliggende belangen en emoties bevorder ik een goede communicatie tussen partijen, zodat zij in staat zijn onderling goede afspraken te maken. Ik hou daarbij in het oog dat niets onbesproken blijft wat in dit soort processen van belang is. Zo begeleid ik de partijen stap voor stap door het gehele proces zodat er geen losse eindjes of (fiscale) tijdbommetjes over blijven.
"Neutraal en onpartijdig" mag bij scheidingsmediation in mijn praktijk worden opgevat als partijdig voor de kinderen...
Vaardigheden van de familiemediator
Familiemediation in het algemeen en scheidingsmediation in het bijzonder vergt extra kennis en vaardigheden van de mediator. Niet alleen op het gebied van (fiscale) regelgeving maar ook op het gebied van psychologische kennis van de effecten op de partijen en de omgeving. De kinderen niet in de laatste plaats.
Het kwaliteitsbestuur van de Mediation Federatie Nederland heeft een aparte kwaliteitstoets voor opleidingen die gericht zijn op familiemediation. Mediators die succesvol een geaccrediteerde opleiding hebben doorlopen krijgen daarvan een openbare aantekening in het MfN-register.
Het spreekt voor zich dat ik een dergelijke opleiding heb doorlopen en me aldus gekwalificeerd heb voor familiemediation.