Mediation op de werkvloer
Conflicten op de werkvloer
Steeds vaker wordt arbeidsmediation ingezet als onderdeel van een re-integratie of bij verstoorde arbeidsverhoudingen. Dat kan een individuele werknemer betreffen, maar ook een groep of hele afdeling binnen een organisatie.
Uiteraard is het mogelijk om partijen te begeleiden bij een exit-mediation, echter meestal is het waardevoller om herstel van de verhoudingen en de relatie te bewerkstelligen. Zeker in tijden waarin arbeid schaars is en verloren gegane kennis niet eenvoudig weer is in te vullen.
Als onpartijdig en onafhankelijke mediator lukt het me vrijwel altijd om partijen uit hun ingegraven posities te bewegen om zich te focussen op de onderliggende belangen. Vanuit de nieuwe inzichten die dan ontstaan is er dan een goede oplossing te vinden voor conflictsituaties.
Vaardigheden van de arbeidsmediator
Arbeidsmediation en groepsmediation vergen extra kennis en vaardigheden van de mediator. De regelgeving rondom arbeid lijkt wel continu in beweging. De gespecialiseerde arbeidsmediator die het vak serieus neemt zorgt dat hij zijn kennis op peil houdt. Een lidmaatschap van de Vereniging Arbeidsmediators Nederland borgt de continue ontwikkeling van kennis en vaardigheden van de mediator.
Het kwaliteitsbestuur van de Mediation Federatie Nederland heeft een aparte kwaliteitstoets voor opleidingen die gericht zijn op arbeidsmediation. Mediators die succesvol een geaccrediteerde opleiding hebben doorlopen krijgen daarvan een openbare aantekening in het MfN-register.